Vihervassarin keittokirjasta #3 Ilmastonmuutos


Papuruoat ovat mielestäni jauhe- ja suikalelihan moderneja haastajia. Näitä kun syö, maailma pelastuu, eikä eläimiä tarvitse rääkätä. En nimittäin usko, että kaikkein edullisimpiin marinoituihin lihapakkauksiin päätyvä elukka - possu, nauta tai siivekäs - on saanut elää kovin kummoista elämää. Tässä neljä proteiinipitoista arkiruokaa omasta keittokirjastani: 

1 Chili sin carne on klassikko. Aluksi rakennetaan kasvispohjainen muhennos. Sipulia, kesäkurpitsaa, paprikaa, linssejä ja purkkitomaatteja jossain muodossa. Mausteet voi ideoida itse: jeeraa, chiliä, oreganoa tai käyttää chilillä maustettua säilykettä ja Taco-maustetta. 

Valkoista riisiä ja Chiliä
Chili sin carne
Kun lisseillä saostettu muhennos on valmis, kyytiin hyppäävät huuhdellut ja valutetut säilykepavut. Kidneypavut ovat kauniita, niitä voi olla vaikka kaksi tölkkiä. Sitten voi olla sekoitusta, jossa jotain vaaleita papuja, isoja tai pieniä. Kun ne on lisätty, ruoka kiehautetaan vielä kerran. Sitten on aika jättää chili hautumaan ja maustumaan. 

Seuralaisena maistuu peruna, mutta juhlan kunniaksi pyhäpäivänä voi tehdä vaivattoman riisin: 3 dl jasmiiniriisiä ja 7 dl vettä. Kuumennetaan pienessä kattilassa kiehuvaksi, niin etteivät riisit ole pohjassa kiinni. Sitten kattila levyltä, kansi kiinni ja pannumyssyn sisälle hautumaan. Noin puolen tunnin kuluttua riisi on hautunut. Suolaa ei sovi lisätä, se pilaa helpon kypsytyksen. Soijakastike sopii ruokailussa suolaksi, jos sellaista tarvitsee.
Vastapaistetut falafelit
Falafelit
2 Falafelit ovat myös kasvisruokien klassikoita, vaikka valmistuksen kanssa on erilaisia koulukuntia. Itse haen pyöryköihin mieluummin suutuntumaa pähkinöistä ja siemenistä kuin raaoista kikherneistä. 

Otetaan leikkuuterällä varustettu yleiskone ja kaadetaan kulhoon pyörimään puoli kourallista esimerkiksi manteleita, suolapähkinöitä, casheweja, seesaamin- tai auringonkukan siemeniä. Mausteiksi sopivat jeera ja korianteri. Ei kuitenkaan liikaa kumpaakaan, sillä tämä on mieto ruoka.
Kun kaikki nämä ovat karkeana jauheena, lisätään pari tölkkiä säilöttyjä kikherneitä, jotka on tietysti huuhdottu vedellä ja valutettu kuiviksi. Sitten surrautellaan. 

Jos seos ei näytä taikinalta, siihen voi lisätä perunahiutaleita tai kikhernejauhoja. Munan lisääminen taikinaan voi olla paikallaan, mutta ilmankin pärjää. Kulho peitetään ja pyöryköiden raaka-aine laitetaan muutamaksi tunniksi jääkaappiin. Kylmä, maustunut seos pyöritellään palloiksi. En ole tässä hyvä, saan aikaiseksi epäsymmetrisiä murikoita. Onneksi mieheni on taitavampi pyörittelijä.

Oliiviöljy tai voi eivät käy, vaan esimerkiksi auringonkukka- tai rypsiöljy, kun falafelit paistetaan rapeiksi pyöritellen ja käännellen. Tässä on paras edetä pienissä erissä. Parhaimmillaan nämä ovat tuoreina tai seuraavana päivänä. 

Mietojen Falafelien kanssa valmistetaan voimakkaan makuisia lisukkeita: valkosipulinen tsatsiki kurkkusilpusta, tillistä ja jogurtista. Tomaattisalsaa, jossa reilusti raakaa sipulia. Tabouli, jossa paljon persiljasilppua. Hummus on minusta torta på torta, mutta valinta on Sinun.


Härkiskoftat, röhnäriisi ja kookoskastike
Härkiskoftat kookoskastikkeessa
3 Härkiskoftat on kestosuosikki. Se on vegaaniruoka, jonka nappaan kaupan hyllystä, jos on nälkä ja kiire, mutta raha ei ole tiukassa. Osaan valmistaa koftat kookoskastikkeineen itsekin, sillä ohje löytyy härkäpapuprikettien pussista, ainakin suurin piirtein. Paistetaan öljyssä pari kolme porkkanaa raasteena ja paprika silppuna. Maustetaan garam masala -seoksella. Annetaan jäähtyä.

Otetaan taas se leikkuuterällä varustettu yleiskone ja kaadetaan niitä valmiita härkäpapunappulointa noin 3 dl. Surrutellaan jauheeksi. Tämän jauhon joukkoon kaadetaan pehmenneet ja maustetut vihannekset. Surrutellaan kasaan. Tässä on taas maalaismunan paikka, jos ei äidy ihan puritaaniksi. Keitetty, kylmä perunakin kelpaa, kuorittuna. Pääasia, että seoksesta tulee koftataikina. Jääkaappi on taas maustumiseen paikallaan. Kuvassa näkyvät koftat ovat itsetekemiäni muotopuolia, mutta öljyssä paistettuina maukkaita. Ne sopivat mausteiden puolesta vaikka joulupöytään. 

Kookoskastike syntyy silputuista vihanneksista, paprika ja sipuli ovat tärkeimpiä. Ne kuullotetaan pannussa. Mausteeksi sopii tomaattipyree ja tietenkin kookosmaito tai -kerma. Suurustaakin soosin voi, jos haluaa. Makua pyöristellään Sweet chili saucella, tuolla Aasian ketsupilla. Ruoka sopii nautittavaksi myös perunan kanssa, ehkä pastankin. Kuvassa ns. röhnäriisiä, jossa sekoituksena erilaisia, terveellisiä riisilaatuja, kvinoaa, linssejä ja auringonkukansiemeniä. Bon appetite! 

Mustapapupihvit
4 Mustapapupihvit Niiden pohjaksi sopii esimerkiksi keitetty riisi, eikä sitä tarvita kuin ehkä kupillisen verran. Maustamiseen sopii kasvisfondi, ehkä muutama pisara Tabascoa. Taas otetaan se leikkuuterällä varustettu yleiskone. Hätätilanteessa käy teräskulho ja sauvasekoitin. Maustettu riisi soseutetaan. Siihen sekoitetaan ainakin yksi tölkki mustapapuja, toinen tölkki voi olla muita papuja tai mustapapuja. Ne on huuhdeltu ja valutettu. Annetaan koneen surruttaa ne taikinaksi. Sitten on joko munan tai perunahiutaleiden paikka. Jos taikina on liian vetistä voi lisätä kikhernejauhoa.

Kiinteää taikinaa ei tällä kertaa tarvita, vaan jääkaapissa tms. viileässä turpomisen jälkeen kelpo kokkare taikinaa lasketaan paistinpannuun tirisemään kuumassa öljyssä. Kun alapuoli on saanut paistopinnan, kökkö käännetään lastalla ja litistellään. On syntynyt erehdyttävästi jauhelihapihviltä näyttävä teos, joka onneksi ei maistu samalta. Pihvejä voi nauttia perunoiden ja soosin kanssa, mutta ne sopivat myös hampurilaisiin. 
Kuvassa perunamuusi porkkanalisällä. Se antaa kauniin värin, mutta myös kuitua. Kypsentämisessä perunat kiehumaan kokonaisina ja porkkana kolikoina.

PS. Kaikki kuvat ovat omiani, samoin ruoat ja astiat. Kuvausryhmä on nauttinut pöydän antimet.



 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Puhe punaisten muistomerkillä vappuna 2024

Hiroshima 75 - me muistamme