Vihervassarin keittokirjasta #1 Linssikeitto

 

Punaisten linssien ja liemen lisäksi tämän sakean keiton pääainesosia ovat tomaattisäilyke, porkkanat ja sipuli. Mausteina jeera tai savupaprika, kuivattu meirami tai salvia sekä laakerinlehti. Liemivalmisteen voi korvata oikealla kasvis- tai lihaliemellä.

Koska perheet ja ruokakunnat ovat erilaisia, en anna tarkkoja määriä.

Suurinpiirteinohje kahdelle: iso sipuli, tölkki tomaatteja, 4–8 porkkanaa, vettä pari litraa ja linssejä 1–2 desilitraa. Mausteita ja suolaa, kasviöljyä ja liemivalmistetta 

Kattilan koosta sanoisin, että iso ei sisältään kaada. Valmistan kahden hengen annoksen viiden litran teräskattilassa.

Ohje ei ehkä avaudu kovin kokemattomille, mutta tekemällä oppii. Kannattaa lukea ensin koko tarina, ettei mikään yksityiskohta jää huomaamatta. Tämä pätee muuhunkin kuin ruokaohjeisiin.

Jos joku aineosa tuntuu vieraalta, sen voi jättää pois tai korvata tutummalla. Perusreseptillä tai soveltaen, keitto on seuraavana päivänä vielä parempaa. Mikrolämmityksen sijasta suosittelen pienessä kattilassa kuumentamista liedellä.

PUNAVIHREÄ Käytän yleensä myös paprikaa ja/tai kesäkurpitsaa sekä punaisten linssien lisäksi vihreitä. Keittoni on siis punavihreä. Vihreät linssit pitää lisätä kiehumaan 10 minuuttia punaisia aikaisemmin pidemmän kypsymisajan takia. Maku on täyteläisempi, hiukan pähkinäinen.

Kaikki ainesosat kannattaa paloitella, mitata ja avata ennen keittolevyn kuumentamista. Sipulisilppu kuullotetaan oliivi- tai rypsiöljyssä. Nestettä lisätään vähitellen ja aina kuumana, tässä vedenkeitin tai toinen kattila on hyvä apu.

Paloitellut porkkanat ja mahdolliset muut vihannekset lisätään hellästi sekoitellen vuoroin veden tai liemen kanssa. Huuhdeltujen linssien vuoro on tomaattisäilykkeen jälkeen. Tomaattimurskan sijasta voi käyttää paseerattua tai pyreetä, mutta ketsuppi ei käy. Kypsiä linssejä myydään säilykkeenä, mutta ne eivät sovi tähän ruokaan.

Keitto saa porista hiljalleen 20–30 minuuttia. Kauhalla pitää pyörittää pohjaa myöten, sillä keitto voi kärähtää kiinni. Ensiapuna suosittelen silloin toiseen kattilaan siirtämistä. 

Keitto on kypsää, kun linssit ja porkkanapalat ovat pehmeitä. Silloin on aika tarkistaa suola ja mausteet. Loppuhaudutus syventää makujen tutustumista. Loraus sitruuna- tai limemehua voi viimeistellä maun.

KOMPROMISSEJA Linssikeitto on kasvisruoka, mutta tämä on poliittinen ohje. Siksi tarjoan kompromisseja.

Jos ei usko tulevansa ravituksi pelkillä kasviksilla tai katsoo, ettei ilmastonmuutoksen takia tarvitse vähentää eläinproteiinin käyttöä, keittoon voi kuullottaa sipulin seurana pekonia tai savukylkeä. Jauhelihaa, marinoitua broileria tai makkaraa en suosittele. 

Keiton ravintoarvoa voi lisätä tölkkipavuilla, esimerkiksi kidneypavut. Ne lisätään huuhdeltuina kypsään keittoon ja kuumennetaan. Itse keitetyt kypsät pavutkin käyvät.

Jos haluaa tästä nopeasta arkiruoasta eksoottisempaa, sitä voi maustaa currytahnalla, chilillä, valkosipulilla tai kookosmaidolla. Slaavilaista tunnelmaa luo tarjoilu smetanan tai hapankaalin kera. Pastan kera keitto on linssiminestrone. Keiton kanssa maistuu kaikenlainen leipä, ehkä saaristolaislimppua lukuunottamatta. Tai miksei? Kuvassa keiton seuralaisena perunarieska, josta myöhemmin enemmän.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Puhe punaisten muistomerkillä vappuna 2024

Hiroshima 75 - me muistamme