Vihervassarin keittokirjasta #1 Linssikeitto
Punaisten linssien ja liemen lisäksi tämän sakean keiton
pääainesosia ovat tomaattisäilyke, porkkanat ja sipuli. Mausteina jeera tai
savupaprika, kuivattu meirami tai salvia sekä laakerinlehti. Liemivalmisteen
voi korvata oikealla kasvis- tai lihaliemellä.
Koska perheet ja ruokakunnat ovat erilaisia, en anna tarkkoja määriä.
Suurinpiirteinohje kahdelle: iso sipuli, tölkki tomaatteja, 4–8 porkkanaa, vettä pari litraa ja linssejä 1–2 desilitraa. Mausteita ja suolaa, kasviöljyä ja liemivalmistetta
Kattilan koosta sanoisin, että iso ei sisältään kaada. Valmistan kahden hengen annoksen viiden litran teräskattilassa.
Ohje ei ehkä avaudu kovin kokemattomille, mutta tekemällä
oppii. Kannattaa lukea ensin koko tarina, ettei mikään yksityiskohta jää huomaamatta.
Tämä pätee muuhunkin kuin ruokaohjeisiin.
Jos joku aineosa tuntuu vieraalta, sen voi jättää pois tai
korvata tutummalla. Perusreseptillä tai soveltaen, keitto on seuraavana päivänä
vielä parempaa. Mikrolämmityksen sijasta suosittelen pienessä kattilassa
kuumentamista liedellä.
PUNAVIHREÄ Käytän yleensä myös paprikaa ja/tai kesäkurpitsaa
sekä punaisten linssien lisäksi vihreitä. Keittoni on siis punavihreä. Vihreät
linssit pitää lisätä kiehumaan 10 minuuttia punaisia aikaisemmin pidemmän
kypsymisajan takia. Maku on täyteläisempi, hiukan pähkinäinen.
Kaikki ainesosat kannattaa paloitella, mitata ja avata ennen
keittolevyn kuumentamista. Sipulisilppu kuullotetaan oliivi- tai rypsiöljyssä. Nestettä
lisätään vähitellen ja aina kuumana, tässä vedenkeitin tai toinen kattila on
hyvä apu.
Paloitellut porkkanat ja mahdolliset muut vihannekset
lisätään hellästi sekoitellen vuoroin veden tai liemen kanssa. Huuhdeltujen
linssien vuoro on tomaattisäilykkeen jälkeen. Tomaattimurskan sijasta voi
käyttää paseerattua tai pyreetä, mutta ketsuppi ei käy. Kypsiä linssejä myydään
säilykkeenä, mutta ne eivät sovi tähän ruokaan.
Keitto saa porista hiljalleen 20–30 minuuttia. Kauhalla
pitää pyörittää pohjaa myöten, sillä keitto voi kärähtää kiinni. Ensiapuna
suosittelen silloin toiseen kattilaan siirtämistä.
Keitto on kypsää, kun linssit ja porkkanapalat ovat pehmeitä. Silloin on aika tarkistaa suola ja mausteet. Loppuhaudutus syventää makujen tutustumista. Loraus sitruuna- tai limemehua voi viimeistellä maun.
KOMPROMISSEJA Linssikeitto on kasvisruoka, mutta tämä on poliittinen ohje. Siksi tarjoan kompromisseja.
Jos ei usko tulevansa ravituksi pelkillä kasviksilla tai katsoo, ettei ilmastonmuutoksen takia tarvitse vähentää eläinproteiinin käyttöä, keittoon voi kuullottaa sipulin seurana pekonia tai savukylkeä. Jauhelihaa, marinoitua broileria tai makkaraa en suosittele.
Keiton ravintoarvoa voi lisätä tölkkipavuilla, esimerkiksi kidneypavut. Ne lisätään huuhdeltuina kypsään keittoon ja kuumennetaan. Itse keitetyt kypsät pavutkin käyvät.
Jos haluaa tästä nopeasta arkiruoasta eksoottisempaa, sitä voi maustaa currytahnalla, chilillä, valkosipulilla tai kookosmaidolla. Slaavilaista tunnelmaa luo tarjoilu smetanan tai hapankaalin kera. Pastan kera keitto on linssiminestrone. Keiton kanssa maistuu kaikenlainen leipä, ehkä saaristolaislimppua lukuunottamatta. Tai miksei? Kuvassa keiton seuralaisena perunarieska, josta myöhemmin enemmän.
Kommentit
Lähetä kommentti