Vihervassarin keittokirjasta #2 Pannukakku

Seuraavaksi politisoidaan tämä monikäyttöinen uunilätty. 

Pannukakkua ihan turhaan käytetään pieleen menemisen vertauskuvana. 

Tuleeko sotevaaleista pannukakku pandemian takia? Kiinnostaako hyvinvointi ja siihen liittyvät ikävät raha-asiat sen vertaa, että kansalaiset viitsivät käydä kopissa piirtämässä numerot ympyrän sisälle?

Ennakkoäänestyksessä Satakunnan hyvinvointialueen äänioikeutettujen aktiivisuus vaihteli Pomarkun ja Karvian yli 35 prosentin ja Kokemäen 24,6 prosentin välillä. Keskiarvo jäi alle 30 prosentin, joten vaalipäivänä pitää aika monen suunnata vaalihuoneistoihin, jotta demokratian uskottavuus säilyy.

Kunpa tästä kaikesta tulisikin pannukakku, sillä se on herkullista ja ravitsevaa, jopa kaunista, hillon tai suolaisen täytteen kera.

Tällä ohjeella tulee paras pannukakku:

4 munaa

4 maitoa tai jotain modernia korviketta

2 dl jauhoja

1 tl suolaa

2 rkl voita tai jotain modernia korviketta

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Sekoita kulhossa tai kattilassa taikina neljästä ensimmäisestä ainesosasta.

Kun uunin termostaatti ilmoittaa uunin riittävän kuumaksi, laita rasva sulamaan uunin pellille tai vastaavaan laakeaan vuokaan. Laiska käyttää tässä leivinpaperia, sillä peltiin kuivunut pannari on ikävä tiskattava.

Kun rasva on sulanut, mutta ei vielä käryä ruskeana, otetaan pelti uunista ja kaadetaan taikina päälle. 

Seuraava vaihe saattaa muistuttaa Marskin ryypyn nauttimista, mikäli on valittu liian pieni vuoka. Nestemäinen taikina kuumalla pellillä pitää siis läikyttämättä saatella takaisin uunin kuumuuteen. 

Siellä taikinasta muodostuu kuumalla pellillä, kuuman rasvan päällä kuohkeita muotoja. Nousee, nousee!

Kypsymisajaksi on kirjattu 25 minuuttia, mutta kukin arvioikoon itse. Raaka pannari ei ole hyvää, mutta ei sitä toisallta kannata kuivaksi känttyräksikään paistaa. Laktoosittomat maitotuotteet saattavat ruskistaa nopeasti, kasvismaito säilyttää pannarin kalpeuden pitkään.

Uunista otetun pannukakun kuprut ja tyynyt laskevat jonkin verran. Siitä siis tämä ajatus lässähtämisestä. Ilmiö on näkyvämpi kaurajauhoilla. 

Pannukakun pitääkin olla litteä, joten tämä ei ole kuivakakun lässähtämiseen verrattava keittiökatastrofi. Lättymäisen litteää pannaria on helpompi syödä ja varastoida.

Tässä ohjeessa ei ole lisättyä sokeria. Sitä voi ripotella pannukakun päälle, jos haluaa. Jos pannari nautitaan hillon kera, sokerointi on turhaa.

Pannukakun hilloista on eri koulukuntia: itsetehty omenahillo, pakastettu mansikkasose, mikä tahansa kaupan hillo... Kuvan pannari sai päälleen teollista hilloa, jossa oli oranssi hintalappu.

Koska tämän ohjeen taikina on maultaan neutraali, pannari maistuu yhtä lailla kylmänä, makeana tai suolaisena välipalana. 

Jos syöjiä on useampia, käy helposti niin, että kaikki tulee syödyksi heti. Jos haluaa tähteitä seuraavaan päivään pitää ehkä paistaa pannukakku vol. 2.






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Puhe punaisten muistomerkillä vappuna 2024

Hiroshima 75 - me muistamme