Rauma pystyy siihen – täydet värit ihmisoikeuksille

Kesän 2023 Pride-piknik Parpansalissa.

Olin syyskuussa Rauman kirjastossa perustamassa Rauma Pride ry:tä. Ryhmä raumalaisia oli siis piirtämässä nimensä uuden yhdistyksen perustamiskirjaan, jotta kesän 2024 ja sitä seuraavien Pride-tapahtuminen järjestäminen olisi jouhevampaa. Toki yhdistyksen sääntöihin kirjattiin muutakin tasa-arvoa puolustavaa ja eriarvoisuutta vähentävää tavoitetta. Oli hienoa olla mukana. Kaikki tämä tuntui vielä lähes saavuttamattomalta kesällä 2022, kun kirjoitin pride-liputuksesta mielipidekirjoituksen paikalliseen sanomalehteen. Sittemmin liputusasia on saatu kuntoon.

"Kotikaupunkini sateenkaaressa on vain kaksi väriä, sininen ja keltainen. Kirjoon eivät ole toistaiseksi sopineet Pride-lipun, Saamen lipun tai romanien lipun värit.

Idyllisen pitsikaupungin konservatiivisuudesta tämä ei johdu. Rauma pystyy halutessaan vahvoihin arvolatauksiin. Jääkiekkojoukkueen liput, sinikeltaiset tietenkin, sopivat mestaruushuumassa kaupungintalon salkoihin. Kaupungintalon värivalaistus syttyi keväällä Ukrainalle. 

Meillä uskalletaan käyttää värejä, ainakin sinistä ja keltaista. Nyt pitää ottaa ratkaiseva askel ja saada näkyviin myös ne muut värit.

Rauma päätti viime syksynä aloittaa vuoden mittaisen kokeilun, jossa valittuja vähemmistöjä kunnioitetaan kaupungin sinikeltaisella vaakunalipulla. Kokeilusta saadun palautteen perusteella on tarkoitus luoda kaupungille uusi liputuskäytäntö.

Kaupunginhallitus linjasi yksimielisesti Rauman lipun käytön vastatessaan vihreiden aloitteeseen Pride-liputuksesta. Valtuustossa päätös kesti. Äänin 23–19 se ei palannut valmisteluun. Valittua linjaa on Pride-kuukauden aikana päästy selittelemään mm. iltapäivälehden haastattelussa. Perinteinen perustelu, ettei kukaan saa mitään, koska kaikille ei riitä, ei anna hyvää kuvaa Rauman elinvoimaisuudesta.

Kun kaikki sinikeltaiset vähemmistöliputukset on koettu, on palautteen aika. Sitä pääsee antamaan kaupungin sähköisessä palautepalvelussa kohdassa Yleinen palaute. Aiheeksi neuvotaan valitsemaan Muu palaute. Kirjalliset palautteet neuvotaan jättämään palvelupiste Pyyrmaniin, joka sijaitsee kaupungintalon Valtakadun puoleisella sivulla.

Toivon, että mahdollisimman moni antaisi palautetta aitojen vähemmistölippujen käytön puolesta. Vainojen uhrien muistopäivään sopii Suomen lippu.

 Kotikaupunkini pystyy kunnioittamaan ihmisoikeuksia moderneilla tavoilla. Rauman lippu liehukoon jatkossa vain Raumalle, vaikka joka päivä."

Julkaistu Länsi-Suomessa 2.7.2022

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Puhe punaisten muistomerkillä vappuna 2024

Hiroshima 75 - me muistamme